VET DERE OM DETTE STEMMER?

Jeg har diskutert med min rumenske venninne hvordan reglene er i EU for flytting.  Hun påstår at man kan flytte til et annet EU land selv om man ikke har noen jobb.  Jeg trodde man kun hadde rett til å oppholde seg i et annet EU land og at man må ha jobb etter 3-6 måneder.  
Til Norge er det vel overgangsregler for rumenske og bulgarske statsborgere.  Jeg mener de må dokumentere at de har jobb og få godkjent arbeidstillatelse før de kan flytte hit permanent.  Som turist kan de oppholde seg 3 måneder.  Har også lest at jobbsøkere kan oppholde seg 6 måneder i Norge og at det samme gjelder dersom hensikten er å gifte seg i Norge. | TS

AOR.com | Samme regler gjelder for rumenere i Norge - som for nordmenn i Romania:
Hun kan dra til Norge uten noen form for "forhåndsordning".
Hun har RETT TIL å søke jobb i Norge som alle andre
EØS-borgere|nordmenn, Dette er grunnideen i EØS.

Finner hun en jobb, kan hun begynne å jobbe uten videre. Men hun må
registrere seg på nett eller til lokalpolitiet innen en uke. Dette også av egeninteresse mht trygd og skatt.Hun må skaffe seg en DUMMY ID | ET PERSONNUMMER  og SKATTEKORT.

ARBEIDSGIVER er pliktig til å registrere henne umiddelbart og hun skal ha en kopi av dene registreringen.Dette sjekker de antakeligvis mot hennes egen registrering på nett eller
hos politiet.

Arbeidstillatelse eksisterer ikke i gammel form lenger. Denne ble annulert i
januar 2010 etter det vi vet  - det samme gjelder formell oppholdstillatelse, Eksisterer ikke da det allerede er gitt tillatelse til jobb og opphold til rumenske borgere som del av EØS.

Hun kan oppholde seg i Norge i 6 mnd uten noe som helst dokumentasjon
ut over rumensk pass.Mht akutt sykdom er hun som EØS-borger garantert behandling i Norge på lik linje med nordmenn. ( Som nordmenn i Romania ) Et rumensk helsekort får hun gratis i Romania: EØS-kort.Det er kjekt å ha rent praktisk. HJEMREISER derimot dekkes ikke.
...........................
Med forbehold om feil og endringer vi ikke kjenner til.
Sjekk nettsidene til den norske ambassaden i RO og UDI i NO


Send oss en epost

Flyplasskoder Romania

Flyplasskoder Romania